BÄSTA SEMLAN I UPPSALA 2024

Semmelsäsongen är äntligen här! En god semla innehåller en kardemummabulle, väl vispad grädde och en smarrig mandelmassa. Vissa personer föredrar den klassiska goda semlan, medans andra vill prova varianter såsom blåbärssemla, wienersemla eller vaniljsemla- några exempel bland många. Vi kommer med stans bästa guide i semmelvimlet!

1. Bageri Brantingstorg

Vår personliga fika-favorit i Uppsala som vi hyllat i denna artikel. Ligger i fina Sala backe 10 minuter från stan med cykel. Ett välbesökt konditori och speciellt under semmelsäsongen. De har den goda klassiska semlan bakad i det egna bageriet. Vi vill tipsa om deras fantastiskt goda blåbärssemla! Beroende på vilken dag man besöker så har bagarna provat nya varianter. Exempel på smaker är nutellasemla och wienersemla.

2. Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Alla uppsalabor har nog besökt Güntherska minst 1 gång (ofta fler gånger). De är kända av många för att vara stans bästa bageri, vilket är välförtjänt. Detta café brukar vara lite dyrare än resterande på listan, men man får en riktig god kvalitetssemla för pengen!

Även här har man utforskat med smaker och former. Utöver den klassiska så är banoffiesemla och blåbärssemla är några av utbuden som man kunnat köpa här.

3. Centralkonditoriet Uppsala

Detta lilla café nära Uppsala centralstation har satt en prägel för just sina semlor. Caféet har en röd skylt och är så litet att det är bäst att ta semlan to-go. Perfekt när man ska bjuda kollegorna på fredagsfika eller hälsa på mormor.

Här hittar man troligtvis stans största smakutbud. Kaffesemla, vaniljsemla, pistagesemla (med mera) och så klart deras omtalade klassiska semla. De har veganska, glutenfria och laktosfria semlor. Fettisdagen är till för alla <3

4. Leijon Stenugnsbageri

En annan favorit i Sala Backe och i Rosendal. Familjeägt- och drivet bageri. De satsar stenhårt på lyxiga semlor av hög kvalitet, precis som resten av deras utbud.

De har en specialsemla med rostade mandlar, minisemlor med mera. Här vet man att man alltid får en god smakupplevelse.

5. Landings Konditori

Landings finns lokaliserad på två platser i centrala Uppsala. Populärt och anpassat café som passar de flesta.

De har tidigare blivit prisade för sina semlor, som finns i vegansk, glutenfri och laktosfri tappning. Varför inte prova en nötchokladsemla, en wrap- eller vaniljsemla. Det mesta för en otrolig fettisdag finns här!