Guide: Bästa caféer för fika i Uppsala 2024

Letar du efter ett café i Uppsala med gott fika? Fika är som bekant en trevlig och populär svensk tradition som kombinerar gott sällskap med ett delikat bakverk, tårtbit eller en kopp kaffe. I studentstaden Uppsala finns massor av mysiga fik och caféer, och vi har testat de flesta av dem! Nedan hittar du våra personliga favoriter – de mysigaste fikaställena och konditorierna med stans bästa bakelser.

Bästa cafeerna i Uppsala

Bageri Brantingstorg

Bageri Brantingstorg är ett anrikt bageri beläget vid Brantingstorg i Sala backe som funnits med ända sedan stadsdelen byggdes på 50-talet. Detta konditori har vunnit utmärkelser på White Guide under större delen av 2010-talet. Bageriet är särskilt känt för dess oslagbara semlor och blåbärssemlor som tidigare utsetts till Uppsalas godaste av Uppsala nya tidning.

Om du är fikasugen kan du på Bageri Brantingstorg avnjuta bakverk, tårtor, bullar och kondisbitar i kombination med en varm dryck. Utbudet på bakelser varierar efter säsong och på sommaren görs goda twister på klassiker såsom deras smaskiga jordgubbs-Budapesttårta.

Annars har man även lunch fram till kl 15, med sallader, bakad potatis, raggmunk mm. på menyn.
Bageri Brantingstorg har öppet alla dagar i veckan förutom söndag.

Bageri Brantingstorgs lunchmeny

Kafferummet Storken

Kafferummet Storken är en känd men något dold pärla en trappa upp i ett av Stora torgets hörn, som alla Uppsalabor känner till. Detta café är särskilt populärt bland gymnasieelever som regelbundet återkommer till Storken för att diskutera livets stora frågor. Vid dessa tillfällen äts ofta morotstårta, fransk chokladtårta, citronpaj eller någon annat av caféets egentillverkade godbitar.

På sommaren kan man sitta på Storkens takterrass och passa på att få lite sol medan man fikar. När vädret är lite sämre dricker man med fördel en varm dryck som kaffe eller chailatte intill något av fönstren och tittar på alla människor som passerar Stora torget.

Güntherska hovkonditori & schweizeri

Ingen lista över de de bästa caféerna i Uppsala hade varit komplett utan att nämna anrika Güntherska hovkonditori och schweizeri. Detta kafé, konditori och schweizeri beläget mitt i stan vid Fyrisån är nog det finaste alternativet på den lokala marknaden. De gör Uppsalas bästa bullar och många andra läckerheter, som dock kostar som de smakar.

Güntherska har fina uteplatser i små glashus utanför konditoriet. Tack vare fjärrvärmen går det till och med bra att sitta där och fika på vintern.

Café Linné

På Svartbäcksgatan i Uppsala så finns det två stycken caféer- Café Linné och Café Carl Von Linné. De ligger precis bredvid varandra men är faktiskt två separata caféer. Men på grund av deras liknande namn och utbud så blandas de lätt ihop.

Båda caféerna har en härlig inredning med soffor av olika färger och modeller och en vardagsrumskänsla i sina lokaler. De serverar goda bakverk (och stans största kanelbulle) för den som älskar klassisk fika som bullar, prinsesstårta eller chokladbollar. Bakad potatis, soppor med mera finns för den som är hungrig.

Vi på Mysigaste tipsar om den bakade potatisen på Café Linné och chailatte (med havremjölk) på café Carl Von Linné.

Stans bästa chailatte

Konditori Fågelsången

Finns vid Svandammen och i Gränby centrum.

Generöst med god fika för både gamla, barn och studenter. Konditori Fågelsången har nämligen generösa priser på sina kondisbitar och bakverk. Även öppettiderna är anpassade för att passa alla.

Vi på Mysigaste har testat båda lokalerna. Fågelsången i Svandammen har en stor öppen lokal med mycket ljusinsläpp samt en trevlig uteservering på sommaren. Fågelsången i Gränby centrum ligger mitt i gallerian (är trevligare där än vad det låter) och har en egen balkong där man fikar och spanar ut mot resten av gallerian. Här är ljuset mer nedtonat och känslan privat.

I fikaväg kan vi rekommendera citronbiskvin, franska chokladtårtan, solbulle, pistagekaka och räksallad.

Uno Fika & Butik

Ett nytt och modernt café som vi tror kan bli konkurrenskraftigt på fika-marknaden i Uppsala. Café Uno ligger på Bredgränd som är in på en mindre gata. De har öppet varje dag inklusive söndagsöppet.

Hit kan man gå för att äta ett mer näringsrikt mellis såsom bars, yoghurt eller fralla. Det finns också gott fika samt ett stort utbud av dryck. Caféet har alternativ för den som är vegan, glutenfritt och laktosfritt.

Inomhus finns WI-FI och är den perfekta jobb/pluggmiljön. Inredningen är av ljust trä och lokalen har ett generöst ljusinsläpp. Personalen var väldigt vänliga och hjälpsamma när vi var där.

Dirtychai- En chailatte med espressoshot