GUIDE: Bästa caféer för fika i Stockholm 2024

Storstaden vimlar av caféer och det kan vara svårt att veta vilket som är bäst. Vi tycker att förutom cappuccino och chokladbiskvi så är atmosfären lika bidragande för en bra fika. Vi hjälper dig att hitta Stockholms mest mysiga caféer.

Bästa caféerna i Stockholm

Café fåtöljen

Med sina lokaler på Mariatorget och Slussen är café fåtöljen välkända för sina efterrättspajer med smak av skogsbär, choklad & kokos, äppelpaj med mera. Detta är ett måste att prova i Stockholm.

Caféet serverar klassisk café lunch såsom bakad potatis, hälsotallrik och toast samt annan fika tex morotskaka för den som inte är sugen på paj just idag. Kaffe latte, cappuccino, chailatte och fler drycker serveras givetvis på café fåtöljen.

Lokalen på Slussen har öppna fönster ut mot Götgatan som främjar en ljus öppen lokal. Caféet på Mariatorget är i en dovare (och mysig tycker vi) lokal. Båda lokalerna erbjuder så klart skön sittplats i en fåtölj.

Café blåbär

Caféet har fått namnet efter sin härliga blåbärsdryck som serveras till alla gäster. Café blåbär har en hälsosam salladsbuffé där man kan välja mellan olika protein, pastasallad, potatissallad, linser, bulgur och röror som tzatziki, ajvar med mera. Traditionell fika med bakverk och kaffedrycker finns också att välja mellan efter maten eller för den fika-sugna.

De har lokaler vid Fridhemsplan och Odenplan. Båda har en mysig atmosfär med trevlig personal och inredning. Vi som driver mysigaste gillar den på Odenplan lite extra!

Princess konditoriet

Fika på klassiskt vis.

Café princess är ett klassiskt konditori utbrett över Stockholm. Det första konditoriet öppnades på Lidingö på 1960-talet och sen dess så har caféer slagits upp i Sundbyberg, Hornsgatan och Söderhallarna.

Gott kaffe, högklassiska bakverk och kondisbitar samt bröd färskt bakat i det egna bageriet. Konditoriet är färgglatt inrett med en blandning av olika stolar möbler som ger en hemtrevlig känsla. Princess är populärt hos både barnfamiljer, seniorer och gymnasieungdomar. Välkommen!

Sten Sture

I gamla stan kan du fika i ett valv på Sten Sture. Valven är från 1300-talet och tillhörde en del av hemliga gångar till det kungliga slottet. Här finns mycket historia att lära.

Lokalen är dov och lyses upp av levande ljus som ger en hög mys-faktor. Här kan man beställa varm choklad eller chailatte, bakverk i alla dess former och en måltid i form av sallad, soppa eller paj.

Lilla caféet på Söder

I en liten lokal byggd på höjden så finner vi denna söderpärla som är uppskattad av dem som hittat dit. Lokalen är av det mindre slaget och caféet har utnyttjat sina båda våningsplan till sittplatser. Atmosfären känns avslappnad och mysig.

På Södermalm gillar man kaffe. Lilla caféet på söder väljer därför ut och rostar sina egna kaffebönor och om man gillar kaffet så kan man köpa hem en egen påse.

På menyn finns mackor, smoothies, bakverk, milkshakes, sallader, chiapudding med mera. Det finns helt enkelt något för alla.

Vete-Katten

Mysiga Vete-Katten ligger på centrala Kungsgatan i Stockholm som är ett stenkast från T-centralen och centralstationen. Detta café utmärker sig för sina stora lokaler med olika rum att ha sin fikastund i. Det finns till och med två olika ställen att beställa sin fika vid vardera sida av caféet.

Men bara för att det är stort så kompromissar inte det på komforten. Vete-Kattens olika rum gör att caféet känns intimt och trevligt.

Här kan man äta en räksmörgås, mastiga sallader, dagens soppa och nybakat bröd. Kreativa kondisbitar i olika smaker och valörer ser ut som små konstverk i sig. För den klassiska fikaentusiasten finns bullar, prinsesstårta och kaffe latte att välja mellan.

Gröna stugan

Vid natursköna Lötsjön i Sundbyberg så ligger gröna stugan som är välkänd hos alla Sundbybergsbor. Inne i gröna stugan så finns kaffe och varierade kaffebröd. Köket håller öppet till 19:00 och där har de meny med alternativ som vegansk hamburgare, klassiska köttbullar, gravad lax med dillstuvad potatis eller fish and chips. På sommaren finns en glasskiosk bredvid Lötsjön med öppetider efter väder.

Gröna stugan känns gammaldags hemtrevligt på insidan och naturhärligt på utsidan. Sitt på deras uteservering i gräset och se ut över Lötsjön.

Öppettider tisdag- söndag 11:00- 20:00 (sommar) och 11:00- 18:00 (vinter).

Vivels Brommaplan

Dörr i dörr till tunnelbanan Brommaplan. Brommaplan är en av Stockholms största förbindelseplatser med buss och därav har många Stockholmare haft en stund över just här. Använd tiden väl och njut av en fika på Vivels.

Här säljer de goda bakverk, tårtor och bakelser- så du kan välja det fikat som passar. De säljer också lunch i form av sallader, där man kan välja bas quinoa eller pasta, grillade smörgåsar och soppor. Caféet känns som ett traditionellt konditori till sin inredning.

Öppettider vardagar: 07:00-18:00. Helgöppet: 09:00-16:00.