Mysiga ställen i Stockholm 2024

Stockholm Stockholm världens (bästa) stad. Här går nämligen att hitta storstadspulsen för att sen ta sig en bit bort till lugnet och tystanden. Stockholm är också ledande gällande bra käk, fina utsikts- och badplatser. Man måste bara veta vart man ska leta. Miriam som skriver denna artikel är uppvuxen i Stockholm och har koll på de bästa smultronställena!

Hoppbacken vid Enskedefältet

Gå på Gröna linjen mot Hagsätra och kliv av i Sockenplan. Du har kommit dit Stockholmarna skulle kalla “söder om söder”. Backen användes tidigare för skidhopp men lades ned 1990 och är idag en utsiktsplats, men än idag går att se spår av dess historik. Högst uppe finns det bänkar där man kan ta med sig en picknickkorg och njuta av den fina utsikten.

Fredhällsklipporna

Stockholms mysigaste badplats hittar du en 5 minuter promenadväg från T-bana Kristineberg. Här sträcker sig en stor yta klippor med olika höjdnivåer och träd vilket bidrar till en privat känsla. Bada gör man direkt från klippkanten.

Ta med er en god lunch, bok och handdukar så kan man gott hänga här hela dagen.

Ulriksdals trädgårdscafé

Ulriksdal tillhör Solna kommun och ligger i norra delen av Stockholm. För att ta dig just hit är det fördelaktigt att ha bil eller ta bussen 503 mot Ulriksdals begravningsplats och promenera den sista biten.

På detta fantastiska trädgårdscafé serveras stans bästa vegetariska buffé. Det finns alltid flera varma rätter, sallader, soppa, bröd, salladsbuffé och kaffe/te. Man äter buffén inne i växthuset bland vacker grönska. Efteråt kan man kolla runt i resten av växthuset eller på Ulriksdals slott som ligger precis utanför.

Skånegatan

En av våra favoritsommargator i Stockholm ligger på Södermalm, närmsta T-bana Skanstull. Här ringlar restauranger, glassbarer och barer fram. Uteserveringarna längst gatan brukar vara fullpackade och stämningen är god.

Prova att käka på bistro boheme, ta en glass eller en öl.

Rörstrandsgatan

Vår andra favoritgata ligger i Vasastan, närmsta T-bana St Eriksplan, finns en av Stockholms mysigaste sommarplatser. Rörstrandsgatan görs mellan 6 maj- 22 september om till en sommargågata. Det som gör just denna gata så mysig är att Stockholms kommun planterar massvis med växer och restauranger & barer öppnar upp sina uteserveringar längst med gatan. Här har jag avnjutit både en god burgare och after work på varma dagar.

Ösbyträsks naturreservat

I Gustavsberg som tillhör Värmdö kommun så finns denna vackra plats. Barrträden reser sig höga och vattnet skimrar. Hit är svårt att hitta om man inte hört om det på ryktesväg.

Att vandra runt hela sjön är en sträcka på 4,5 kilometer. Längst sjöns gång finns en bro över vattnet, utegym, naturskön lekplats och klippor vid vattnet.

Monteliusvägen

Monteliusvägen är en stor favorit hos många stockholmare och det är välförtjänt. Trots att denna promenadstig ligger mitt på centrala Södermalm så känns den naturnära när den slingrar sig längst Mälarstranden. Mest imponerande är givetvis utsikten över stadshuset, Gröna Lund, Västerbron med mera. Ett tips är att komma hit på en vardag eller på en udda tid för att slippa trängsel.

Liljeholmskajen

Liljeholmen växer och blir allt mer attraktivt för Stockholmarna. En kort bit från Liljeholmen centrum så finns Liljeholmskajen som är ett bostadsområde, båtplats, badplats och restaurangområde. Det bästa med detta smultronställe är att det har mycket puls samtidigt som det känns naturskönt. Vi vill ha den perfekta blandningen.

Ta en middag eller en drink. Sen är det nära in till stan med antingen tvärbanan eller tunnelbanans röda linje.

Golfängarna naturreservat

Listans sista tips blir Golfängarna som ligger i gränsen mellan Sundbyberg/Solna. Här finns två sjöar där den mindre Lötsjön ligger på Sundbybergs-sidan och den lite större Råstasjön ligger på Solna-sidan. Totalt blir en promenad runt båda en sträcka på cirka 5 kilometer.

Mellan sjöarna är ett grönområde med gräsänder, svanar och kanadagäss. Här gället allemansrätten och kommunerna har det senaste året anlagt bi-hotell för att främja biologisk mångfald.