Mysiga ställen i Uppsala 2024 (GUIDE)

Vi älskar Uppsala. För att vara Sveriges fjärde största stad så kan staden upplevas som liten, i alla fall om man utgår från stadskärnan. Uppsala har en stor genomströmning av folk som studenter och turister. För de som inte känner till staden så kan det vara svårt att veta var man ska åka. Vi har koll på några av Uppsalas bästa och mysigaste smultronställen.

Smultronställen i Uppsala: Här är listan!

Skomakarberget och Källparken

I stadsdelen Salabacke, ca 3 kilometer österut från stadskärnan, ligger bostadsområdet Salabacke. Här finner man småstadslugnet och en av stadens högsta berg (med åtanke att Uppsala är en platt stad) Skomakarberget. Här kan man köpa med sig fika från ICA precis nedanför och njuta av utsikten för härifrån ser man slottet, domkyrkan och Carolina Rediviva.

Precis i anslutning ligger natursköna Källparken. Ett stort grönområde med lekplats, sittbänkar och träningsmöjligheter.

Källparken

Svartbäcksgatan

Detta är en lång gata i centrala Uppsala med av butiker och restauranger. Men går man utåt från stan längst med gatan, mot polishuset, så kommer man att hitta härliga liggbänkar längst med ån. Det är centralt, mysigt och väldigt lättillgängligt att ta sig dit om man inte orkar ta sig så långt.

Café Victoria- Botaniska trädgården

Naturskönt café som tillhör Botaniska trädgården i Uppsala. En sommarpärla värd att besöka under maj- september när de håller öppet. Man äter sitt fika, lunch eller vinglas i caféets trädgård.

När man har ätit klart kan man spana in Botaniska trädgården eller det tropiska växthuset som ligger precis bredvid.

Borgardalsbadet/Lännabadet

Badstrand i sjön Lötsjön vid området Länna 2 mil utanför Uppsala. Hit åker man bil, eller bussen 809 mot Knutby.

Här finns en badbrygga, brygga som flyter ute i vattnet samt att man kan gå in i ett skogsparti där det finns klippor att hoppa från. Fin utsikt perfekt för en dagsutflykt. När vi var där i somras så fanns också glassförsäljning.

Gamla Uppsala

Ett traditionellt tips som tåls att upprepas. Vi tog cyklarna dit och parkerade dem precis innan området började och promenerade resten. Detta är en perfekt dagsutflykt för den som vill vara aktiv. I Gamla Uppsala får man uppleva fin natur, utsikter, grönska, kyrkan, man kan läsa om områdets historia och bara sitta ned för att ta det lugnt.

Vi hade med oss picknick som vi åt vid Storvadsbadet som också ligger ännu en liten gångbit från kyrkan.

Skytteanska trädgården

Tillbaks till centrala Uppsala. I vår artikel om lunch Uppsala så tipsade vi om Hambergs fisk vilket är stans bästa fiskrestaurang, speciellt på sommaren. På sommaren kan man nämligen äta sin måltid i deras trädgård som ligger på baksidan av restaurangen, Skytteanska trädgården. Denna ligger gömd mellan husen mitt i centrum och här växter träden och växtlivet rikligt.

Hit måste ni helt enkelt gå. Vi tipsar om laxsalladen.

Öregrund

En timme utanför Uppsala kan man besöka samhället Öregrund som är stans kanske bästa sommarpärla. Det känns som att man tagits till Västkusten.

Mysiga promenadgator av kullersten, växter längst husen, båtar i hamnen och flera fiskrestauranger längst hamnen med dagens fångst. Samhället är litet och upptäcks på lagom på en dagsutflykt.

Ät lunch på restaurangen Strandnära och ta sedan en glass på Amiralens gelateria.

Fjällnora

Knappt två mil öster om Uppsala ligger Fjällnora friluftsområde (ta buss 809 mot Knutby). Här kan man bada, paddla kanot, ro båt eller varför inte testa äventyrsbanan som ligger där? Efteråt så kan man äta på deras café, i samma hus som man hyr kanot/båt. Vi åt en god svampsoppa med bröd dagen vi var där.

Det är en rolig aktivitet utöver bad och sol som kanske passar bra på sensommaren innan det blivit för kallt. Dessutom är det väldigt vackert här och man kan ro långt.

Stadsparken

Uppsalas populäraste park- kanske av en anledning?

Parken är stor precis intill ån, Akademiska sjukhuset, arenan Studenternas och Svandammen. Stora gröna ytor där studenter slår sig ned för picknick, många springer här eller tar sig en glass på Tantens gröna parkcafé.

I Stadsparken ligger också Parksnäckan där olika konserter och evenemang arrangeras under sommarhalvåret. Detta är med andra ord en park med hög puls, där alla typer av människor samlas för att på ett eller annat sätt ha en trevlig stund.